E Mërkurë, 2019-03-20, 12:18 PM
Welcome Guest | RSS

"Zef Lush Marku" II-1

[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Mësime » Gjeografi » Hëna dhe Fazat e Hënës
Hëna dhe Fazat e Hënës
MariWanaDate: E Mërkurë, 2010-03-31, 5:16 PM | Message # 1
Private
Group: Moderators
Messages: 14
Reputation: 0
Status: Offline
Hëna

Hëna paraqet trup të errët të ftohtë, me formë të topit, pa ujë dhe pa atmosferë. Për shkak të mungeses së atmosferës në Hënë nuk ka ajër dhe në sipërfaqen e Hënës te,peraturat shume shpejt riten dhe zvogëlohen.
Diten temperaturat arrin +120 gradë C, kurse naten -160 gradë C.
Hëna është sateliti i cili rrotullohet rreth Tokës dhe mendohet se në Hënë ka shkelur këmba e njeriut. Hëna prej Tokës gjindet larg 384.000 km, kurse përkah sipërfaqja është e vogël për 14 herë. Hëna ka 31 herë masë më të vogël dhe 6 herë fuqi më të vogël tërheqëse-gravitacion se Toka.
P.sh. Në qoftë se një njeri në Tokë peshon 60 kg, në Hënë ai do të peshojë 6 herë më pak dmth. 10 kilogram.
Hëna bën 3 lëvizje kryesore:
1. Rreth boshtit të vet të paramenduar.
2. Rreth Tokës.
3. Dhe sebashku me Tokën rreth Diellit.
Një rrotullim rreth boshtit të vet të paramenduar e bën për 28 ditë. Për të njëjtën kohë ajo njëkohësisht ajo rrotullohet rreth Tokës.

Fazat e Hënës

Fazat e hënës paraqesin formën, fazën dhe pozitën e hënës e cila ndryshon brenda 29 ditëve, 12 orëve e 44 minutave. Fazat e Hënës formohen si shkak i lëvizjes së Hënës rreth Tokës. Ekzistojnë 4 faza kryesore: Hëna e Re, Katërshja e parë, Hëna e plotë dhe Katërshja e fundit.
Një ose dy ditë pas perëndimit të Diellit në qiell vërehet një hark i ndritshëm në formë të drapërit. Kjo pozitë quhet Hëna e re. Draperi i Hënës së re vazhdimisht ritet dhe pas 7 ditëve, 9 orëve e 11 minutave në qiell paraqitet gjysmë rethi i ndritshëm. Kjo pozitë e Hënës quhet Katërshja e parë. Kur Toka gjendet midis Hënës dhe Diellit atëherë Hëna shihet e plotë ku formohet faza Hëna e plotë. Kjo fazë del natën në mbrëmje, ndriçon tërë natën dhe perëndon në mëngjes.
Pas Hënës së plotë fillon të zvogëlohet dhe pas 7 ditëve, 9 orëve e 11 minutave paraqitet forma e gjysëmrethit që quhet Katërshja e fundit.

 
Forum » Mësime » Gjeografi » Hëna dhe Fazat e Hënës
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright Nusret © 2019
Powered by: Papucja