E Diel, 2018-12-16, 10:37 AM
Welcome Guest | RSS

"Zef Lush Marku" II-1

[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Mësime » Matematik » PARAQITJA GRAFIKE E FUNKSIONEVE TRIGONOMETRIKE (SHQYRTIMI DHE PARAQITJA GRAFIKE E FUNKSIONIT f(x) = sin (x+)
PARAQITJA GRAFIKE E FUNKSIONEVE TRIGONOMETRIKE
PapucjaDate: e Enjte, 2010-03-11, 0:34 AM | Message # 1
Major
Group: Administrators
Messages: 82
Reputation: 0
Status: Offline
SHQYRTIMI DHE PARAQITJA GRAFIKE E FUNKSIONIT f(x) = sin (x+j)

Meqenëse ne konstruktuam grafikun e funksionit y = sin x, tani mundë të konstruktojmë grafikun e funksionit y = sin(x + j), ku j ¹ 0 dhe x Î R Qartë shihet që në vend të vlerave të funksionit y = sin (x + j), mund të marrim vlerat e funksionit y = sinx, vetëm nëse më parë argumentit x=j i shtojmë -j. Pra, grafiku i funksionit y = sin (x + j) do të jetë sikurse grafiku i funksionit y=sinx d.m.th. do të jetë sinusoida e lëviyjes në të majtë për vlerën j nëse j>0 dhe në të djathtë nëse j<0. GRAFIKU I FUNKSIONIT f(x) = cos (x) Meqenëse atëherë në bazë të kësaj mund të konstruktohet edhe grafiku i funksionit: Grafikun e këtij funksioni, e fitojmë duke lëvizur në të majtë për p/2, grafikun e funksionit y = sin x.

1. f.p. "xÎ R
2. z.f. y = 0; cos x = 0

cos x = cos p/2 ku :
3. Priodicitetit i funksionit...
4. Pariteti i funksionit: - funksioni është çift
5. v.e. ......funksioni i ka këto vlera ekstreme....
6. shtesa e funksionit... 7. max, dhe min. i funksionit

x 0 p/2 3p/2 2p

cos x 1 0 -1 0

8. kosinusoida -1£ cos x £1 Amplituda e funksionit y= cos x ; a = 1.

Message edited by Papucja - e Enjte, 2010-03-11, 0:37 AM
 
Forum » Mësime » Matematik » PARAQITJA GRAFIKE E FUNKSIONEVE TRIGONOMETRIKE (SHQYRTIMI DHE PARAQITJA GRAFIKE E FUNKSIONIT f(x) = sin (x+)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Copyright Nusret © 2018
Powered by: Papucja